3 Ιουνίου 2022

Κρέμα προσώπου. Λιπαρό, κανονικό ή ξηρό δέρμα;

Μια δύσκολη επιλογή αποτελεί πάντα η επιλογή της κατάλληλης κρέμας προσώπου ιδιαίτερα όταν πρόκειται προς τρίτους κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα, η κρέμα προσώπου συχνά να καταλήγει να είναι ένα καθαρά προσωπικό αντικείμενο. 

Θα μπορούσαμε ωστόσο να προσδιορίσουμε γενικά τον τύπο δέρματος που μας χαρακτηρίζει και κατά συνέπεια να επιλέξουμε την κρέμα προσώπου που μας ταιριάζει. Αν θέλαμε ωστόσο να είμαστε ακριβείς οφείλουμε μία επίσκεψη σε κάποιον ειδικό όπως αισθητικό ή δερματολόγο, ο οποίος με τη βοήθεια ενός ηλεκτρονικού οπτικού μικροσκοπίου θα μπορούσε να προσδιορίσει επακριβώς τη μορφολογία και κατά συνέπεια τον τύπο δέρματος που μας χαρακτηρίζει.

Εμπειρικά όμως και χωρίζοντας γενικά την επιδερμίδα σε λιπαρή, κανονική και ξηρή προς αφυδατωμένη και χωρίς να αποκλείουμε τους μικτούς τύπους, θα ταυτίζαμε τη λιπαρή επιδερμίδα με νεαρότερες ηλικίες, στις οποίες η λιπαρότητα πέρα από τη φυσιολογική γυαλάδα, συνοδεύεται συχνά από σημάδια ακμής ή μαύρα στίγματα. Με λίγα λόγια αν είστε 17 χρονών ή αν με το παραμικρό πετάτε σπυράκια. μία κρέμα προσώπου για λιπαρό δέρμα αποτελεί την ιδανική επιλογή. 

Μία επίσης νεανική επιδερμίδα, με απαλή υφή χωρίς όμως σημάδια ακμής μας επιτρέπει να τη θεωρήσουμε ως κανονική κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα, να προσανατολιστούμε σε μία κρέμα προσώπου για κανονικό δέρμα. Είστε 27 λοιπόν και το δέρμα σας φαντάζει αψεγάδιαστο ενώ η δεκαετία των τριάντα φαντάζει από μεριάς της έτη φωτός μακριά σας;  Αρπάξτε μία  κρέμα προσώπου για κανονικό δέρμα και τα λέμε σε πάλι σε μερικά χρόνια.

Από την άλλη μία ξηρή επιδερμίδα είναι εύκολο να τη παρατηρήσουμε από τη φαινομενική αφυδάτωση που τη συνοδεύει, παρέα συχνά με κάποιες λεπτές ρυτίδες. Οι αισθητικοί ωστόσο συστήνουν πως μία επιδερμίδα άνω των 35 ετών,  χάρη στα θρεπτικά συστατικά που χάνει με τη πάροδο του χρόνου το δέρμα όπως το κολλαγόνο πρέπει κατά κανόνα και εκτός αν υπάρχουν στοιχεία λιπαρότητας  να μεταχειρίζεται σαν μία ξηρή αφυδατωμένη επιδερμίδα. Και μη ξεχνάτε?. Οι κρέμες δεν αναγνωρίζουν ηλικίες όπως κάποιες εταιρείες θα θέλανε. Κρέμα προσώπου για ξηρό δέρμα λοιπόν και όσο πιο πάνω πάμε ξηρό προς αφυδατωμένο.

Τέλος συχνό είναι το φαινόμενο ο τύπος μίας επιδερμίδας να μεταλλάσσεται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Μία διστάσετε λοιπόν να αλλάξετε τη κρέμα για κανονικό δέρμα που χρησιμοποιείται την άνοιξη με μία κρέμα για ξηρό ή αφυδατωμένο τόσο τον παγερό χειμώνα όσο και κατά τη διάρκεια του ζεστού μας καλοκαιριού.